Hundhälsa

Saxat från Svenska Brukshundsklubben:

Värme & värmeslag hos hundar

Hundar kan ha svårt att hantera värme och löper stor risk för att drabbas av värmeslag. Vi i Svenska Brukshundklubben ger dig några goda råd.

Hundar saknar svettkörtlar

Tänk på att din hund påverkas väldig snabbt av värme och kan drabbas av värmeslag, detta både på stranden och i bilen. Hundar saknar nämligen svettkörtlar och svalkar sig genom att flämta. Detta gör att de löper stor risk för att drabbas av värmeslag.

Extra känsliga hundar

Valpar och gamla hundar kan vara extra känsliga. Även trubbnosiga hundar, hundar med övervikt, tjock päls eller hjärtsjukdomar kan vara mer känsliga .

Tänk på att alltid ha vatten och skugga tillgängligt för din hund!

Gör så här vid värmeslag

Om hunden skulle drabbas av värmeslag - bland annat snabba och tunga andetag som följs av att hunden blir förvirrad, dreglar och kanske svimmar - för omedelbart bort hunden från värmen in i skuggan eller in i svalkan inomhus. Det viktigaste är att omedelbart sänka kroppstemperaturen, till exempel genom att spola av hunden med vatten och sedan fläkta den.

Se också till att hunden dricker ordentligt. Linda därefter in hunden i kalla våta handdukar. Ta alltid kontakt med veterinär!

Orm- & insektsbett på hundar

Ormbett kan orsaka allvarliga skador på din hund, ta alltid kontakt med veterinär om det händer. Insektsbett är oftast inte farliga. Här är tips från oss i Svenska Brukshundklubben.

Framför allt ormbett kan orsaka allvarliga skador på din hund. Du ska alltid ta kontakt med veterinär om det händer. Andra bett från insekter brukar inte vålla några större problem.

Ormbett

Skulle olyckan vara framme se till att hålla hunden i stillhet och kontakta alltid veterinär. Känsligheten för ormbett varierar från hund till hund. Huggormsbett kan ge allvarliga skador och bör skyndsamt behandlas av veterinär.

Håll hunden stilla vid ormbett

Oftast blir hundar ormbitna runt nosen eller på tassarna. Om ormen biter i hundens nos/mun eller hals kan det resultera i svullnad och svårighet att andas. Vid ormbett ska man se till att hålla hunden stilla, kyla bettområdet, lyfta upp och bära hem hunden. Hunden måste hållas så stilla som möjligt eftersom rörelse ger ökad cirkulation som får giftet att sprida sig snabbare i kroppen. Bettområdet blir vanligtvis svullet, ömt och ofta blå-rött. Även den efterreaktion som kan uppstå inom ett par dygn efter bettet kan vara direkt livshotande för hunden.

Långt ifrån en veterinär

I ormrika trakter eller om man befinner sig långt ifrån veterinär är det bra att ha kortisontabletter hemma (kontakta veterinär för recept). Man ska alltid kontakta veterinär innan man ger kortison vid ormbett. Nya rön visar på att det inte enbart är positivt att ge hund kortison vid ormbett.

Insektsbett

Våra hundar är nyfikna och blir ibland stuckna av bin, getingar och andra insekter. Hundar brukar dock inte ta större skada av något enstaka insektsstick.

Knott

Vistas du i knottrika områden bör du tänka på att smörja in hunden, och dig själv, med något avvisande preparat. Hundar med kort päls och "kala" magar brukar vara aptitretare för de blodsugande krypen. Tänk dock på att hundarna har känsliga ögon och att deras nos är känslig för stark lukt!

Att äga hund

Bra info och råd från vår moderförening

Svenska Brukshundsklubben skriver:

"Att skaffa hund innebär ett stort ansvar och mycket glädje. Vi i Svenska Brukshundklubben har samlat information som hjälper dig som hundägare och inför valpköpet."